8 Ağustos 2012 Çarşamba

Kakao Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kakao Yağı Nedir Faydaları Nelerdir?




Kakao Ağacı:
4-8 metre boyunda olan ebegümecigiller familyasından olan kakao bitkisi,  Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Afrika da ki Fildişi sahilleri ile beraber dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. 


Gana, Endonezya, Brezilya, Nijerya ve Kamerun’da da azımsanmayacak dikim alanlarına sahiptir. Kakao ağacının doğal yetişme alanları And Dağlarının etekleri ile Amazon ve Orinoco ırmaklarının havzalarının 200-400 m yakınlarındaki yükseltilerdir.

Orta Amerikaya Mayalar tarafından getirildiği sanılmaktadır. Ilık iklimlerde düzenli yağmur alan, verimli topraklarda yetişir.




Kakao İşlenmesi ve Kullanım Alanları:



Kakao geleneksel olarak  Aztekler tarafından su ve baharatla karıştırılarak, özellikle dinsel ayinlerde kullanılırdı. İspanyol istilasından sonra Avrupa'ya getirilen kakao, süt ile karıştırılarak kullanılmaya başlandı ve kısa sürede popüler oldu.


Kakao ağacının tohumları ya hemen ya da bir süre sonra mayanlandırılır ve ardından kurutulur. Böylece tohumun acı lezzeti kaybolur ve hoş bir koku meydana gelir. Bu taneler kavurulurak, un haline getirilip yağı alınır. Sonra yeniden öğütülerek, toz halindeki kakao elde edilir. Kakao, sütle karışıtırılıp içilir, ayrıca yağı alınmamış kakao tohumlarından çikolata yapılır.

Kakao, kahve gibi içecek olarak kullanılmasının yanında, özellikle çikolata ve pasta yapımında katkı maddesi olarak kullanılır. Ayrıca, kakaodan Kakao yağı elde edilir. Kakao yağı cilt bakımında ve kozmetik sanayinde kullanılır. Kakao fazla kullanıldığında, uyarıcı etkisi nedeniyle çarpıntı ve baş ağrısı yapabilir.




Kakao Yağı:


Kakao yağı olarak adlandırılan theobrama yağı, soluk sarı rengi ve saf ve yenilebilir olan kakao çekirdeğinin kavrulmasının ardından fermente edilmesiyle elde edilir. Kakao yağı uzun bir süre raf ömrüne sahip olan, gıda ve kozmetik sektöründe sık kullanılan bir yağ çeşididir. Kakao yağı bilinen en kararlı yağlardan olup doğal bileşiğinde bulunan antioksidanlar sayesinde acıma ve ekşime karşıtı olup aynı zamanda uzun süre depolanabilir olma özelliği bunun yanında  kadifemsi dokusu, hoş ve yumuşatıcı özelliği ile popüler bir yağdır.
Kakao yağı oda sıcaklığında katı bir yağdır ve 34 dereceden sonra erimeye başlar





Yağ bileşimi:

Oleik Asit %36
Stearik Asit % 33
Palmitik Asit %26
Linoleik Asit %3
Miristik Asit  % 1
Linolenik Asit % 0,5
Laurik Asit %0,5


Kakao Yağının Faydaları:



Kakao yağının nemlendirici yetenekleri sayesinde geçmişten gelen deneyimlerle çatlakları önlediği bilinmesi, bu yağın  hamilelikte karına ve göğüslere sürüldüğünde o bölgelerin çatlamasını engeller. Derinin çatlamaması için her gün deriye Kakao yağı ile masaj yapmak gerekir.

Kakao yağının içerisinde E vitamini bulunur. Bu sayede cildi besler, cildin nemini kaybetmesini engeller. Cildin sahip olduğu nem dengesini koruması yanında içerisinde herhangi bir kimyasal madde bulunmadığından dolayı cildi tahriş etmez ve yan etkilere de neden olmaz. Özellikle güneş sonrası nemini kaybeden ve kuruyan cildin tedavisinde etkili olan kakao yağı oldukça faydalı bir yağdır.

Ayrıca, göğüs ucundaki çatlak ve yaraları yumuşatmakta ve basur şikayetlerini azaltmakta etkilidir.

Uyarıcı etkisi ile yorgunluğu giderir ve vücuda dinçlik verir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Bağırsak ve idrar yolu spazmlarını çözer. Böbrek hastalıklarında faydalıdır; Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.

Epilasyon sonrası yıpranan cildin tedavi edilmesinde de Epilasyon işleminiz bittikten sonra yeterli bir miktar kakao yağını ilgili bölgelere sürün. Yuvarlak hareketlerle masaj yaparak cildinize yedirin. Uygulama sonrası cildinizin rahatlattığını hissedeceksiniz.

Yaz aylarında ise kakao yağı yine biz kadınların bronzlaşmada etkili yardımcısıdır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)

Yorum Gönder