9 Mayıs 2013 Perşembe

1) Selülit (Hidrolipodistrofi) Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?


Bağ dokusu iltihabı olarak da bilinen Selülit; 

''hidro'' (su), ''lipo'' (yağ), ''distrofi'' (görüntü bozukluğu) kelimelerinin birleşiminden alır, tıptaki adı ''hidrolipodistrofi'' dir. Selülütte birinci risk faktörü kadın olma, ikinci faktör ise genetik yapıdır ve etnik faktörler de selülitte rol oynar.

Genellikle estetiksel bir sorun gibi algılanan selülit bilinenin aksine, oluştuğu bölgede kan dolaşımını engellediği için varis, damar tıkanıklığı, kronik ağrılar, kan dolaşımı bozukluğuna bağlı cilt hastalıklarına yol açan, kas ve kemik dokusunun kanlanmasını neden olan bir hastalık çeşidi. 

Selülit deri altı dokuda biriken yağdır, bu yağ dokusuna bağlı olarak da bölgede sıvı birikir ve biriken sıvılar o bölgede dolaşımı yavaşlattığı için daha fazla yağ birikmesine yol açtığından kısır döngüye girer.

Gözle görülen selülit dokusunun, sırf yağ nedeniyle girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkarmadığını,  dokudaki yağ hücrelerinin suyu çekip tamamen suyla şişip dolaşımı bozması nedeniyle selülitin oluştuğunun anaşılması önemlidir.

Selülit 4 Evreden Oluşmaktadır:


Evre Sıfır: Görünüm düzgün ve girinti-çıkıntı yoksa, tamamen pürüzsüzse, bu selülitsiz bir cilttir ve evre sıfır olarak tanımlanır.

Evre 1: Elinizin arasında sıktığınız dokuda düzensizlik var, ayaktayken yoksa bu 1. evre selülit tipidir.

Evre 2: Ayakta iken dokuyu sıkmadan bile selüliti görebiliyorsak bu 2. evre selülit tipidir. Bu evrede yatarken selülit görünmez.

Evre 3: Hem ayakta hem de yatarken baktığımız zaman dokuda düzensizlik gözle görülüyorsa, bu 3. evre selülit tipidir.

Şişman kadınlarda daha çok selülit olur inancı doğru değildir  

''Kanda östrojen hormonunun dolaşması, selülit oluşması için yeterli bir nedendir. Kadınsan, selülit ile karşılaşırsın. Kilolu ya da zayıf kadın olmak hiç fark etmiyor. Bir kadında selülit oluşması için kişinin illa şişman olması gerekmiyor.

Kilo Vererek Selülit Yok Edilebilir mi?

Kilo vererek selüliti yok etmenin mümkün olmadığını, sporcu bir bayanda bile selülit görülebilir
Bunun birden fazla nedeni bulunur; Selülit, 14 yaşından itibaren, özellikle de ergenlik çağında hormonların çalışmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkar. Selülitte birinci risk faktörü kadın olmak. İkinci faktör ise genetik faktörler. Etnik faktörler de selülitte rol oynuyor. Akdeniz ırkında, baseni daha geniş olan kadınlarda daha fazla selülit oluşma riski var. Spor yapmayan, hareket etmeyen, statik hayatları olan ve beslenme alışkanlığı kötü olanlarda da görülüyor.

Selülit Bir Hastalık Mı?

Bağ dokusu iltihabı diye de bilinen selülitin bir hastalık çeşididir. Selülit, oluştuğu bölgede kan dolaşımı ve lenfatik drenajı (oluşmuş ödem, toksik maddeler ve yağların bölgeden atılmasını sağlayan masaj) engellediği için, o bölgede kan sirkülasyonunu da azaltır. Buna bağlı olarak varis oluşması, damar tıkanıklığına neden olur. Müzmin, kronik ağrılara sebep olur. 

Bölgedeki kan dolaşımı bozukluğuna bağlı olarak cilt hastalıklarına neden olabilir. Kas ve kemik dokusunun kanlanmasını dahi etkileyebilir.

Selülit iltihabına birinci ya da ikinci evrede çok rastlanmaz, genelde üçüncü ya da dördüncü evredeki selülitli dokularda, kan dolaşımı bozukluğuna bağlı olarak o bölgede enfeksiyon gelişir. Sonuçta kan dolaşımı bozuk olan her doku, enfeksiyona açık demektir. Bu durumda da alınan antibiyotikler tedavi etmeye yetmiyor. Ancak PPC yani soya lesitininden elde edilen kremlerle bu sorunu azaltmak mümkün olabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)