11 Mart 2013 Pazartesi

% 10 Glikolik Asit Peeling Deneyimim

Glikolik Asit Peeling (AHA/ Hidroksi Asetik Asit)


AHA Asitler Neyden Elde Edilir?

- Glikolik Asit (Hidroksi Asetik Asit): Şeker kamışı suyu ve olgunlaşmamış üzümden elde edilir.
- Laktik Asit: Domates suyu ve ekşi sütten elde edilir.
- Malik Asit: Elmadan elde edilir.
- Tartarik Asit: Üzüm ve şaraptan üretilir.
- Sitrik Asit: Narenciye ve ananastan elde edilir.

Alfa hidroksi asitler içinde en iyi bilinenleri glikolik ve laktik asitlerdir. 


Glikolik Asit Peeling'in  Faydaları Nelerdir?

* Akne tedavisinde, genişlemiş gözenekleri daraltmakta. 
* Cilt lekelerinde ve cildi yenilemekte.
* Kırışıklıkları azaltır.
* Sivilce tedavisinde kullanılır.
* Leke tedavisinde kullanılır.
Hiperpigmentasyon, aktinik keratoz, seboreik keratoz, hiper keratoz tedavisinde kullanılır.

Cilde daha derin ve hızlı işlemesi sayesinde glikolik asit, en sık olarak cilt bakım ürünlerinde (tonikler ve gece kremlerinde) ve kimyasal cilt soyma yani kimyasal peeling uygulamalarında  cilt görünümünü iyileştirmek, ölü deriyi uzaklaştırarak doku gelişimini desteklemek ve sivilce tedavisi için kullanılır. Laktik asit de glikolik asidin etkilerini gösterir. AHA grubu asitler arasında en küçük moleküllü asit olması ve cilde mükemmel nüfuz etmesi sebebiyle ayrıcalıklı bir öneme sahiptir.


Hiperpigmentasyon, aktinik keratoz ve seboreik keratoz gibi cilt hastalıklarını iyileştirmek içinde yağın şekilde kullanılır. Alfa hidroksi asitler (AHA) hiperkeratoz azaltıcı, nemlendirmeyi arttırıcı ve cilt problemlerini iyileştirici etkilerinden dolayı cilt bakımı ve cilt problemlerini gidermekte bir adım öne çıkmaktadır.


Yine tca peeling uygulamasında olduğu gibi Peeling yapılacak yüzeyde açık uçuk bulunuyorsa, derin güneş yanığı, açık yara ve enfeksiyonlar varsa, daha önceden o bölgede derin bir soyma işlemi yapılmışsa bu yöntem kullanılmaz. Ayrıca aktif sivilcesi olan cilde ve ''Roaccutane'' tedavisi gören ya da yakın zamanda görmüş kişilere kimyasal peeling veya türevleri uygulanmaz, uygulayamaz.

%15 TCA Peeling uygulamasını nasıl yaptığıma bu linkten ulaşabilirsiniz:


%10 Glikolik Asit Peeling'de Kullandığım Malzemeler:

* %10 Glikolik Asit Solüsyonu (Doa Kozmetik'ten alabilirsiniz)
* Saf E vitamini (tokoferol) (Doa Kozmetik'ten alabilirsiniz)
* Melisa Kremi (Doa Kozmetik'ten alabilirsiniz)
* Pamuk
* Eldiven

%10 Glikolik Asit Peeling Nasıl Uygulanır?


Öncelikle %10'luk glikolik asit seçmemin sebebi sizlerinde bildiği gibi geçmiş aylarda 5 defa tca peeling uygulaması yaptığımdan dolayı ve oranı düşük olarak seçmemin aynı tca da olduğu gibi daha iyi olacağına inanmamdandır. Neticede cildimde pek fazla ölü deri yok amacım cildi canlı ve aydınlık tutmak.

- Cildimi uygun şekilde temizleyip (genelde nar,nane yada okaliptus sabunumu kullanmayı çok severim), günlük makyaj veya sebum salgısından arındırdım ve güzelce kuruladım.

- Yaklaşık 1tl büyüklüğünde bir pamuğu elimde yuvarlayıp, eldivenleri giyip %10 glikolik asit ile bol bol ıslattığım pamuğu, cildime bastırmadan bölge atlamadan cildime sürdüm.

- 15 dk sonra e vitamini ilave ettiğim melisa kremimi sürüp işlemi sonuçlandırdım.

İlk 2 hafta 4-5 günde bir olacak şekilde uyguladım. Cildimin vereceği tepkiye emin oldukan sonra adım adım zaman aralığını 2 günde bir olacak şekle getirip aynı şekilde uygulamaya devam ettim :)

İlk 2 haftada cildimde kuruyup dökülme şeklinde ince bir tabaka attı.  Son zamanlarda ise sürekli berrak, parlak bir cildim var. Ara ara Sabahları uyandığımda eğer cildimde kuruma varsa (yani nasıl desem türk kahvesi telvesi ile cildine peeling yapanlar bilir, telveyi ince şekilde yüzünüze sürünce nasıl kurumuş bir tortu oluyor ciltte aşağı yukarı o şekilde oldu) yüzümü yıkadıktan sonra nazik şekilde ovalıyorum o kısımlar atılıyor.

Yüzümü bastırmadan, çekelemeden nazikçe kurulayıp yine önce güneş koruyucumu yaklaşık 10dk sonra ise saf e vitamini ilave ettiğim melisa kremimi sürüp günüme devam ettim.

Makyaj yapmak isteyenler elbette yapabilirler ama ben tercihen gözenekler açık ve ciltte ölü hücre olmadığı ve cildin nefes almasını engellememesi için  fondöten kullanmanızı pek önermiyorum.

Göz kapaklarınıza uygulamanızı önermiyorum ama kaz ayağı çizgilerine uygulayabilirsiniz :)

Glikolik Asitli Tonik Nasıl Yapılır?

Cildine tonik olarak kullanmak isteyenler ise %25'lik glikolik asit ve bir şişe gül suyu yada lavanta suyu içine döküp, her kullanımdan önce 5 dk çalkalayım bir pamuk yardımıyla yine cildi çekelemeden, bastırmadan sürebilirler.

Cilt toniği emdikten sonra (yaklaşık 10-15dakika sonra) saf e vitamini ilave ettiğiniz melisa kremini sürebilir yada bitki yağları ile (nar çekirdeği, pirinç kepeği yağı, çörek otu yağı, macadamia yağı) cildinize masaj yaparak bakımınıza devam edebilirsiniz.


Uygulama Notları:

Benim gibi daha önce tca uygulamış kişilerin önce %10luk glikolik asit ile tepkiyi görmelerini ve ciltlerini alıştırmalarını öneririm.

Eğer daha önce tca gibi kimyasal peeling solüsyonları kullanmamışsanız 7 yada 10 günde bir defa %25 Glikolik Asit uygulayabilirsiniz. ama artık ilkbahar ve yaz aylarına doğru ilerlediğimiz için yine en mantıklı seçim %10 Glikolik Asiti sık aralıklarla uygulamanız olacaktır.

Aynı tca peelingde olduğu gibi glikolik asit peeling sonrasında da cildinizi yüksek faktörlü güneş koruyucu ile korumalısınız.

Eğer yaz aylarında tatile gidip güneşlenmek gibi planınız varsa lütfen glikolik asit peeling uygulamayın!

Glikolik asit peeling yaptıktan sonra direkt güneş ışınlarına maruz kalamalısınız, yani direkt güneş gören bir yerde oturmayın  { İzmir''den örnek vereyim: Pasaportta direkt masaya oturmak yasak şemsiye altına, Kordon'da yine şemsiye veya tente altına :)) }

Lütfen her sabah uyandığınızda yüzünüzü yıkayıp üşenmeden ''ay evdeyim nasıl olsa, güneş görmüyorum'' deyip güneş koruyucunuzu (50+ faktörlü olsun) sürmemezlik yapmayın! Ultraviyole ışınları pencere, perde dinlemeden evlerimize girebiliyor unutmayın. 

Benim kullandığım koruyucu ise hem ekonomik hem kıvamı ile sürüş kolaylığı sağlayan Watsons firmasının İngiltere'den özel olarak kendi firmasına ithal edip bizlerin kullanımına sunduğu ''SOLAIT 50+ SPF VERY HIGH BABY''





Laptop, tablet, masa üstü bilgisayarı, televizyon, mikro dalga fırın gibi aletlerin yaydığı ışınlarında cildinize güneş misali etki ettiğini unutmayın. Sonra ''ay lady ben biraz renk değiştirdim, karardım, lekelendim'' derseniz anlarım ki güneş koruyucu sürülmemiş ! :))

Peki gelelim makyaja. Lütfen cildinizi kimyasal peeling sonrasında fondötene boğmayın, zaten bir kaç uygulamadan sonra ağır kapatıcılık etkisinde fondötenlere ihtiyacınız kalmayacak. Fondöten yerine güneş koruyucu özelliği olan bb krem kullanabilirsiniz. Yine 2 yıldır kullanıp memnun olduğum Watsons mağazalarından temin edebileceğiniz ''Pure Beauty Jasmine water bb krem (30spf)'' hem cilt tonunuzu bütünleyip hem cildinizi güneşten koruyacak. Cildinize uygulayıp hafif bir allık ve göz makyajınız ile gayet şık görüneceksiniz (:




%25 glikolik asit uygulamak isteyenler lütfen cildinizi zorlamayın, iritasyon yada hassasiyet hissederseniz uygulama aralığınızı uzatın! Cildinizde tca tipinde soyulma yaratırsa aynı tca peelingde olduğu gibi asla soyulma sürecine müdahale etmeyin veya elle soymayın. 

Ve %50 glikolik asit uygulamak isteyenler, elbette bende olduğu gibi sonuçlar size pek masum olmayacaktır! Lütfen maksimum 5 dk cildinizde tutup yüzünüzü bol su ile yıkayarak uygulamanızı sonuçlandırın. Yüzünüzü yıkayın diyorum çünkü oran %50! Cildin tolere edemeyecektir bu yüzden cildinizden arındırmalısınız. cildinizde ölü deride kararma olabilir, merak etmeyin o kısım soyulduğunda gidecektir.

Bakımlı Günler dilerim.... :)

Güncelleme:

Glikolik asiti nerden bulacam soruları için link glikolik asit

95 yorum:

  1. sevgili ladysubaru,
    glikolik asit uygulaması ile TCA uygulama arasında ne kadar süre olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım tca sonrası glikolik asite devam etmek için en az 20-30 gün beklemek gerekli. Malum cilt bebek deri durumunda hassasiyet yaratabilir daha erken uygulanırsa .)

      Sil
    2. Fesleğen kreminin içerisine C (L-Ascorbic Acid) vitamini,B vitamini,E vitamini karıştırabilir miyiz ?

      Sil
    3. Evet B ve E vitamini karıştırılabilir ama c vitamini yani l-askorbik asit karıştırmanızı önermem. Kullanım süresini düşürür, c vitamini ısıya ışığa, oksijene duyarlı bir vitamin ve etkinliğini bu tarz karışımlarda çabuk yitiriyor.

      En rahatı tek kullanımlık olacak şekilde gül suyu, lavanta suyu, papatya suyu, ezilmiş meyvelerin içine veya kaynatılıp soğutulmuş su ile hazırlayıp kullanılması.

      Sil
  2. Ladycim ben bu aksam %25 lik glikolik asit uyguladim:)) 10 dak bekledim.sonra yikadim ve e vitamini surdum.yuzum suan kipkirmizi.umarim yarina kadar gecer:)) bana da haftada 1 defa uygulamam gerektigi soylendi.laktik asitli tonik de hazirlamistim ama bu sure icinde kullanmamam gerekiyormusum.buzluga kaldirdim ben de:)) bir de, gunes koruyucuyu gun icinde tekrarlamali miyim? Yeni deneyimlerini bekliyorum:) takipteyim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım tca'yı en son ne zaman yapmıştın sen? Kızarıklık kalıcı olmaz ama ciltte tca uygulamasından dolayı aman aman ölü deri olmadığı için (bebek cilt)ve cilt yapısı farkında göre kızarma yapabilir. Ben %25'lik glikolik asiti ilk uyguladığımda bende biraz kızarmıştım ama geçiyor :)

      Öyle ezbere haftada bir defa ile olmaz cilt tepkini gözlemle! Hepimizin cilt yapısı ve hassasiyeti aynı değil...

      Ki ilkbahar aylarına adım adım gidiyoruz daha bunun yaz ayları var. Tca yaptığın için cildini çok daha iyi korumalısın (bence güneş koruyucunu öğlen saaterinde tekrarlaman sağlıklı olur).

      Elindeki %25'lik glikolik bitince lütfen %10'luk glikolik asit ile devam et uygulamaya .)

      Sil
  3. Ladycim ben subatta yapmistim tca baska da yapmadim:) ekimde baslamak istiyorum tca ya.kizariklik gecti 1 saat sonra falan. Cok korktum ama:)) benim bir de %10 luk lavanta suyu ile karistirilmis laktik asiyim var ama buzluga koydum. Kac gunde bir yapayim simdi sence?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında biraz sakin tepkiler versen daha iyi olur, elbette cilt geçici (kızarma, batma gibi) tepkiler verecektir :)

      Cilt tepkine göre kendin belirlemelisin kullanım sıklığını, dediğim gibi ezbere hareket edemeyiz hepimizin cilt yapısı ve hassasiyeti farklı...

      Sil
    2. Ben ameliyat yara izinin geçmesi için neyi kullanabilirim

      Sil
  4. glikolik asit uygulamasını hangi aya kadar yapabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gün içinde güneş koruyucunu tekrarlamak ve yazın güneşlenme planın yoksa, direkt güneşe maruz kalmam dersen yazın uygulayabilirsin :)

      Sil
  5. Birbde glikolik asit %25 icin 15 dakika bekletmem soylendi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet süre makul. Mesela ben ciltten yıkayarak çıkartmıyorum, 15dk sonra e vitaminimi yada nemlendiricimi sürüyorum.

      Sil
  6. ladycim mrb,

    yazını çok dikkatli birkaç kez okudum şu anda laktik asit tonik olarak kullanan biri olarak glikolik asite geçip geçmem konusunda kararrsız kaldım. tca denemesi henüz yapmadım ve sanırım artık geçti diğer sonbahara kadar değilmi :)

    yalnız yaz mevsimine yaklaştığımız için acaba laktik ya da glikolik asiti tonik olarak kullanmakta mı sakıncalı diye düşündüm şimdi...güneş koruyucu muhakkak kulannıyorum ben tabi..ya da laktik asiti her gün tonik olarak kulannamaya devam ederken glikolik asite mi geçeyim sence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tatlım artık tca zamanı geçti eylül aynın sonundan önce yapamayacağız.
      İkiside güzel aslında ama ben glikolik asiti pek sevdim bu aralar. Dönüşümlü kullanabilirsin mesela bir hafta laktik asitli tonik bir hafta glikolik :)

      Sil
  7. Glikolik asitte kararma aşırı kızarma yada morarma gibi tepkiler beliriyor mu ciltte onu merak ettim TCA da kızarma ve kararma sorunu çok yaşadım ve çok zor soyuldu o bölgeler Glikolik asit nasıl bi tepki verdirir cilde tecrübe eden varsa özellikle lekeli ciltte kullanımı nasıl olmalıdır?.Oran açısından lekeye yönelik kaçlık glikolik daha etkili ve kullanışlıdır? Daha önce 4 seans (4.yü yaptım 5. günündeyim) TCA uyguladım lekelerde silikleşme ciltte tazelenmeler yaşadım fakat leke tedavisi daha uzun vade gerektiriyor bunu biliyorum TCA dan yakındığım tek konu bende geç soyulma yapması ve kararma yapmasıydı kararma yapan yerlerinde çok geç soyulmasıydı.Glikolik asitte bu etkiler nasıl oluyor TCA ile arasındaki farklar neler bunları merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır tatlım bu tepkiler olmuyor ciltte, belki aşırı hassas ciltlerde bir miktar kızarıklık olabiliyor ama 1-2 saate geçiyor. Ben daha önce tca yaptığım için glikolik asitin %10 ve %25'i ni kullandım ve çok ince pul pul soyuluyor cilt.

      Sana tavsiyem amacın leke rengi açmaksa %25 veya %50 glikolik asit kullanman olur ki cildin tca da soyulma konusunda zorlandıysa bence sen %50 kullanmalısın ama önce bir şişe %25 alıp cildindeki tepkiyi takip etmen daha doğru olur.

      Glikolik asit biraz laktik asite benziyor (laktik asit gibi hassasiyet, kızarıklık vs yaratmıyor) ve tca gibi tabaka şeklinde soyulma yapıp günlük hayatı etkilemiyor.
      Mikro peeling yapıyor diyebiliriz.

      Seninde farkında olduğun gibi leke tedavisi sabır ve istikrar istiyor. Artık ilkbahar aylarındayız eylül ayından itibaren yapacağın tca seanslarına yazın glikolik asit devam ederek destek verebilirsin.
      Sevgiler :)

      Sil
    2. çok teşekkür ederim Lady Subaru tavsiyelerine istinaden yapıcam uygulamalarımı Glikolik asitin yazında kullanılabiliyo olması çok güzel gerçekten yazın da leke tedavime devam edebilicem demk oluyo bu nisan sonlarına doğru elimdeki laktik asitli toniği bitirip bi süre cildimi dinlendirdikten sonra glikolik asit denemelerine geçebilirim seni takibe devam edicem sağolasın...

      Sil
    3. Rica ederim tatlım ama glikolik asite yazın devam edebilme şartlarını unutma lütfen. Tatil ve gğneşlenme planı olanlar yapamaz, gün içinde sürekli güneş koruyucu kullanılmalı ve gün içinde bir kaç defa yenilenmeli :)

      Sil
  8. Ladycim ya glikolik asit yaptim 2.hafta ama goz cevremin alti elmacik kemiklerimin oldugu yerler burustu.yaslilar gibi oldum..ne zaman gecer? Napiim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende böyle tepki vermedi hiç ama nemlendir ve lütfen peeling kese gibi işlemler yapma, soyulmaya müdahale etme.

      Sil
  9. Sabah ve aksam nemlendiriyorum zaten.tca da bile boyle burusmadim yaaa:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. allah allah çok şaşırdım doğrusu ben niye hiç buruşmadım yahu :))Sen nemlendirmeye devam et, ve soyulma yapacak galiba sakın müdahale etme, bırak kendisi soyulsun.

      Sil
  10. Mrb lady..bugun glikolik peel yaptm.cildim hassas oldugu icin islemi 5dkika sonra su ile yikiyarak sonlandirdm feslegenli kremimi surdm.peel yapali 6 saat olmasina ragmen cildm de bolgesel kizariklik kuruluk batma hissi var?beyaz tenliyim.bu durumda ne yapmam lazim sence?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım merhaba o kısımlar soyulacak demek yada döküntü şeklinde pul pul atacak. Sen ara ara nemlendir cildini ve lütfen kese, kozmetik peeling ürünleri sakın kullanma yüzüne tahriş edersin. Ayrıca duşta cildini hazır yumuşadı ovayım gitsin gibi bir mantık da kurma lütfen .)

      Sil
  11. glikolik asitli tonik yaz aylarında da kullanılabilir mi?ve yazın hiç dışarı çıkmamak şartıyla glikolik asit peelingi yapılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç dışarıya çıkmamak diye bişey olamazki. Ve kesinlikle 50+ faktör güneş koruyucu kullanmak şartıyla, güneşe direkt maruz kalmamak şartıyla kullanabilirsiniz .)

      Sil
  12. :) Merhaba bende bu gun tca %15lik kullandım kullanım esnasında yüzüm epey yandı ve antiasit solüsyonu surmeme rağmen acısı 2.5 saat geçmedi ilk sürüdüğümde sürülen yerlerde suratım resmen beyazlaştı koyu bir tonda gri ve beyazımsı bir ton aldı çok korktum şu anda suratım koyu bir kahverengi ve kırmızı çok kötü duruyor ilk denemem acaba bi problem mi var yoksa olması gerekenleri mi yaşıyorum çok saçma geldi acaba yüzüm mü yandı ne bileyim asit yüzün rengini nasıl böle saçma bi renge sokabilirki yuzumun bı tarafı koyu bi tarafı beyaz ten çok korktum :D :D beni aydınlatır mısınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anti solüsyon dediğinize göre aynı ürünü kullanmadığımızı düşünüyorum ve maalesef bilmediğim kullanmadığım ürün hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Lütfen sık sık nemlendirin yüzünüzü :)

      Sil
  13. BU AYLARDA YAPSAK ZARARI OLUR MU Kİ LADY ACABA?? :/ LEKE OLMASINDA SONRA :/ MERSİNDE GÜNEŞTEN KAÇMAK ZOR MALUM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayıs ayında yapmanızı pek önermem tatlım zaten. Ama şartları uygun olan varsa dikkat ederim kullarım diyen olursa yapmayın da demem :)

      Sil
  14. merhaba. bu asitler buzdolabında mı muhafaza edilmeli dışarıda bozulmaz değil mi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında asitleri buzdolabına alsanız bu aylarda daha sağlıklı olur neticede hem güneş görmez hem ısıdan etkilenmez.

      Sil
  15. merhaba cnm ben daha önce hiç kimyasal peeling yapmadım şuanda yaz olduğu için de yapamıyorum glikolik asit peeling de kimyasal peeling etkisi gösteriyor mu yani kimyasal peeling yapmış gibi yepyeni bi ten gelir mi alttan çünkü çok ihtiyacım var buna bir an önce yaz bitse de kimyasal peeling yapsam diorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tatlım glikolik asitte kimyasal peeling asiti ama yaz aylarında sade uygulamanı öneremem çünkü cildini koruyamazsın ancak tonik şeklinde azar azar kullanılabilir. Kışın yani eylül ayı sonunda tca yapmanı öneririm yazın lütfen sade şekilde ne laktik asit ne glikolik asit ne de tca kullanmayın lütfen.

      Sil
  16. Ladyciğim merhabalar, daha önce hiç bu tarz bir uygulamam olmadı. güneş lekem ve burun çevresinde oldukça genişlemiş gözeneklerim var. %10 glikolik asit uygulamayı düşünüyorum ekim ayı gibi. Sence tonik ile mi başlamalıyım yoksa direk mi sürmeliyim. Biraz korkuyorum da :) direk uygularsam kaç dk sonra yıkamalıyım? Bana yardımcı olursan çok sevinirim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım öncelikle cildini sebamed'in yeşil renk bir sabunu var sabah uyandığında ve gece uyumadan önce bu sabunla yıkamayı alışkanlık haline getir. Sonra glikolik asit için %10 alıp saf şekilde kullanabilirsin sorun olmaz oran düşük ve glikolik asit diğer asitlerden farklı yapıda. Haftada 2 defa kullanman uygun olur gece yüzünü temizleyip glikolik asitini (bastırmadan!) sürüp uyursun.

      Sil
  17. merhaba 10 senas dermo-roller yaptırdım son seans 25 temmuz da bitti. Fakat malesef yüzümde belli bir kararma oldu,leke de hafif açılmda olsa hiç bir anlamı olmadı, sizce biraz daha bu şekilde bekleyip TCA mı yapmalıyım yoksa GLİKOLİK ASİT mi? birde glikolik asit kullanırken melisa değil de fesleğen kremi kullanılabilir mi? (fazla fazla fesleğen kremim var da :) ) şimdiden teşekkür edrim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptirdiginiz gibi bir islem hic yaprirmadim tecrubem yok bu yuzden cesaretlendirmek istemem. Lutfen iyi dusunun o alet igneliydi. Cilde nasil bir etki yaratti kestiremiyorum. Yapin yapmayin soyle yapin gibi bir yonlendirme yapnak dogru gelmedi oyle bir islem sonrasi. Uzgunum yardimci olamadim :(

      Sil
    2. işlem cilde iğne batışları yapıp beyine yaralandım sinyali gönderiyor.3*5 gün içinde soyulma başlıyor,1 hafta da tamamlanıyor.Bu işlem yapılırken renk açıcı solüsyonlar kullanıyor.ben yüzümde kalan gölgemsi görünümü sorduğumda yetmemiş dediler.ticari bi kaygıları olmadığı için (eminim)fakat acısını göze alamdım,hazır lekeler açılmışken bu şekilde hem gölgeden kurtulurum hemde leke tedavisini yarım bırakmamış olurum diye düşündüm.

      Sil
  18. vücuttaki lekeler kararmalar içinde kullanabilir miyiz bunu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Maalesef vucut uzerinde tecrubem yok bu yuzden yonlendirici cevap veremiyorum:(

      Sil
  19. merhaba benim sirtimda sivilce gb kahverengi lekeler. hatta lekeden cok sirtimda bi tabaka gb gorunuyolar :/ nasil bi tedavi uygulamaliyim %50 glikolikasit kullanmam uygun olurmu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neticede asitten bahsediyoruz surekli %20-25 Ustu oranlari kullanmayin diye israrla yaziyorum. Cok cesursunuz yada bilgisizlikle cesaret bulusup sizi %50 kullanma fikrine goturmus! Vucutta tecrubem yok uzgunum buna yorum yapamam.

      Sil
  20. ilk kez deniycem,tca ile mi başlayayım yoksa glikolik asit ile mi?cildimde kahverengi lekelenmeler sivilce nedeniyle çok.bir de eczanede satılıyor mu bunlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır eczanede satılmıyor ama temin edebileceğiniz kozmetik firmaları var.. Glikolik asit istediğiniz ölçüde soymaz cildinizi, ben tca %15 tavsiye ederim .)

      Sil
  21. merhabalar...ben daha önce jesnerr peeling yaptırdım sonra sizin bloğunuzu görüp çok beğendikten sonra glikolik asit peeling yapmayı düşündüm.bir kez yaptım çok aşırı yanma oldu fakat soyulma olmadı.10 gün sonra tekrar yaptım yine 10 dk bekledim ve kremle sonlandırdığımda aynaya bir baktımki yüzüm hep kızarmış ve sanki kezzap atılmış gibi yanık yanık sanki bıçakla derimi sıyırmışım.ne olur söyleyin sizce neden oldu böyle birde ben eczaneye yüzde onluk dedim fakat üstünde derecesi yazmıyo glycolic acıd merck.8 yazıyorkahverengi bir şişe beyaz ve kırmızıdan oluşan bir etiketi var isim veremiyorum.kaçlık acaba dahamı yüksek ben napıcam şimdi ne olur bi akıl verin şimdiden çok teşekkürler artık aynaya bakmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım ben glikolik asiti eczaneden almıyorum, doğal olarak eczacının sana verdiği ürünün formu nedir ne değildir yorum yapamıyorum. Kızarıklık için sebamed'in pişik kremini tavsiye ederim toparlıyor cildi. Son durumu nedir cildinin bana mail ile resim atar mısın? Ne durumdasın bir göreyim.

      lady.subaruu@gmail.com

      Sil
  22. Ben %25 glikolik peelinge basladım haftada bir defa 10 dakika bekletip yıkıyorum. Acaba haftada bir uygun bir aralik mı ne desiniz???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım oran yüksek olduğu için bir hafta az gelir 2 haftada bir yap sen onu daha iyi olur. Cildin aşırı tepki verirse yine uygulama aralığını 3 haftaya yükselt ;)
      Sevgiler...

      Sil
  23. ladycim sabrına hayranım :)
    yorumları okudum çok anlayamadım seni ufaktan rahatsız etmek istiyorum vaktin olur cevap verirsen çok mutlu olurum. ;)
    senin güzel yönlendirmelerinle 2 kere TCA yaptım çalıştığım için 3. yapamıyorum glikolik asit tca gibi kararma yapıyor mu çünkü açık tenli değilim tca da çok karardım yani dışarı o şekilde çıkmam mümkün değil.
    1- yüzümde lekeler var glikolik bunun için yeterli olur mu yoksa illa tca gerekiyor mu tekrar ?
    2- kararma oluyor mu ? glikolik kullandığım zaman dışarı çıkabilir miyim ?
    3- glikolik asitle de cildim bebek gibi olur mu :(( süreç ortalama ne kadar sürüyor hep mi kullanmalıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tatlım hoşgeldin.
      Glikolik asit bende kararma yapmadı. ( %10 glikolik asit kullandım 3 gün arayla)
      Glikolik asitle leke tedavisi süreci çok uzun oluyor, en temizi tca ile 5-6 gün sabırlı olup çözümlemek.
      Bence en güzeli, hazır tam mevsimi gelmişken yap 2 defa daha tca lekeleri uğurla ;)

      Sil
  24. merhaba blogunuzu yeni keşfettim size bir kaç sorum olucak geniş gözeneklerim ve sivilce izlerim var tca sizce etkili olurmu izlerim için çünki 4-5 yıldır uğraşıyorum ve çok kararsızım çalışıyorumda esmerimm tcayı ıuyguladıgımda çok kararma olurmu yüzümde acaba ve siz nerden aldınız internette 100e kadar gidiyor fiyatlar ama 15 e satanda var doa kozmetik sanırım yardım ederseniz çok büyük sevap işlemiş olursunuz yüzüme kafayı takmış bulunmaktayım makyaj yapsamda yapmasamda yüzüm istediğim gibi pürüzsüz berrak olmuyor lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, cevabı geciktirdiğim için öncelikle çok özür dilerim.
      Evet tca gok etkili ama sabırlı ve istikrarlı uygulama yapmalısınız. Neticede leke tedavisi daha kolay, gözenekleri soydukça katman katman düzelteceğiniz için, gözenek derinliği ve genişliğine bağlı olarak süreç uzun olabilir.
      Ben 2yıldır doa kozmetikten alıyorum memnunum tavsiye ederim. :)

      Sil
  25. merhabaa :)

    kafamı karıştıran bir şey var lady subaru..

    glikolik asitle laktik asit uygulamarının farkı nedir , teşekkürler şimdiden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım laktik asit genelde sivilceli ciltler için daha uygun. Laktik asiti saf olarak kullanamıyoruz mutlaka tonik yapılmalı. Glikolik asit %10'u benim gibi saf olarak kullanabilirsin. Glikolik asit ise peeling yapıp kızarmak istemeyenler için daha uygun. Laktik asit hem çok yakıyor hem ciltte kızarıklık yaratıyor .)

      Sil
  26. Slm ben tca %15 yaptım 16 gün önce 18 kasımda.şimdi doa kozmetik den %10 glikolik asit ve l-ascorbik asit aldım.2 gün ascorbik asit 1 glikolik asit yap dedi Özcan bey sizce su anda bunları yapmam uygun olur mu?çünkü ayın 18 inde tekrar tca yapcam sizce nasıl kullanmalıyım hepsini ayrıntılı yazabilir misiniz rica etsem?birde benim cildim tca dan sonra sivilcelendi çok fazla ergenlik çağında bile çıkmadı yüzümde sivilce ben lekelerim var göz kenarında çok değil ama ben çok rahatsız oluyorum ayrıca herkesle tek tek ilgilendiğiniz için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım merhaba yanılmıyorsam forumda bunların cevaplarını vermiştim dimi :)
      Bence hazır tca zamanındayız 2-3 defa daha tca yap ve glikolik asiti şu ara uygulayıp cildini boşa yorma. Glikolik asit ve laktik asiti uygulamak için bol zaman var önünde, ben tca ya devam etmeni öneriyorum, tca daha hızlı sonuçlar veriyor :)

      Sil
  27. Merhaba,
    Cildime herhangi bir kimyasal peeling yaptırmadım son zamanlarda (yalnız 2004de roacutane tedavisi bitince bi kez yapmıştı doktor, hatırladım)..şuan cildimde hafif güneş lekeleri(çiller) ve biraz da sivilce sonrası kalan ufacık gözenekler var..Sivilceli bir cilt problemim yok..Sizin gibi sadece BB kremle makyajımı halleden biriyim..sadece bu bahsettiğim sorunlar için, hem cildimi aydınlatması hem temizlemesi için bu asitlere merak saldım...Ama hangisini kullanmalıyım karar veremedim..Tca mı glikolik mi??.......Ayrıca tonikten bahsetmişsiniz glikolik asitten (%25) yapacağımız, bunu hergün tonik gibi kullanabilir miyiz? Yardımcı olursanız çok sevinirim..Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bence 2-3 defa tca yapın çiller ve gözenekler üzerinde çok daha etkili. Çok başarılı sonuçlar alırsınız :)

      Sil
    2. peki % kaçlık almalıyım?
      Teşekkürler yardımlarınız için

      Sil
  28. merhaba doa kozmetikten bir peeling almak istiyrm ama ilk olatarak TCA mı glikolik mi laktik asitle mi baslanmalı karar veremedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en doğrusu önce 2-3 defa tca kullanıp ölü deriyi attırmak olur ;)

      Sil
    2. %10 luk tca uygulasını yaptım bugün 3.gün ancak soyulma yok sadece kahve telvesi tarzı bi his var ve hafif kaşıntı.acaba az mı beklettim?
      bu arada göz altına sürmemiştim göze çevreine nasıl sürülmeli o bölgedeki deri çok hassas nasıl tepki verir
      bu arada çoook ama çok tşklerr :))

      Sil
    3. %10luk tca'nın pek etki edeceğini sanmıyorum. Tca ile ilgili yazıma bakarsanız %15 kullandığımı ve nasıl uygulama yaptığımı adım adım görebilirsiniz.
      Sevgiler :)

      Sil
  29. Merhaba, bugün ilk kez glikolik asit (%25) yaptım...ilk 2-3 dk sonra nasıl bir tatlı kaşınma, duramıorum ama neyse 10dk sabrettim hafif kızardı yıkamadan melisa kremimi sürdüm..Ne kadar sürede yapmalıyım tekrardan??Ayrıca ben kalanını tonik olarak lavanta suyuna katmak istiyorum..Ölçek var mı?
    Asıl önemli olan sorum tonik olarak ne zaman sonra kullanmaya başlayayım bu işlemden ve ne kadar zamanda bir kullanayım toniği ,hergün kullanmakta sakınca var mı?
    TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım keşke %10 glikolik alsaydın, %25'i saf olarak kullanman ağır gelebilir.
      Şimdi kullanabilirsin tonik olarak,150ml gül suyu veya lavanta suyuna ekleyebilirsin. 2 Günde 1 defa olacak şekilde geceleri temiz cilde bastırmadan uygula tonik karışımını ve uyu. Sabah durula, sevgiler :)

      Sil
  30. Merhabalar. Hamilelik ve gunes lekelerim hayatimi mahvetti. Aynaya bile bakmıyorum. Hiçbir şey kullanmadim henüz. Bana anlatir mısınız yanak ve bıyık bölgesi lekelerim icin neye nasil baslamaliyim. Esmer tenliyim bu aradan. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emzirme döneminde kimyasal peeling asitleri kullanmak doğru değil. Cildimize uyguladığımız zaman kılcal damarlar vasıtasıyla kana karışıyor, doğal olarak süte de geçiyor.

      Haftada 3 gece pirinç kepeği yağı veya nar çekirdeği yağı kullanabilirsiniz. Temiz cilde masaj yaparak uygulayıp uyursunuz, sabah yıkarsınız. Yada iki yağı eşit şekilde karıştırıp uygulayabilirsiniz. Güzel etkileri oluyor lekeler ve cilt tonu konusunda :)

      Sil
  31. Merhaba,
    Bugün TCA %15 peelingi bi cesaret yaptım..1dkya yakın bekletebildim dayanamayıp yıkadım canım..Eğer soyulma olmazsa yeterli bekletmediğimden dolayı, acaba 2. TCA uygulamamı 30 gün sonra mı yapmalıyım? yoksa soyulmadığı için daha erken de yapabilir miyim?
    Yardımların için şimdiden teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır güzelim 30 günden önce yapamazsın maalesef bekleyeceksin :)

      Sil
  32. selamlar, uzun süredir takip ediyorum ve bayılarak okuyorum blogunuzu. cilt bakımı anlayışımız çok uyuyor ama siz epey tecrübelisiniz. ben de sıkı bir doa'cıyım, yıllardır yoğurt ve yoğurt suyu kullansam da bu sefer ilk kez glikolik ve laktik asit satın aldım ve yakın zamanda uygulamaya başlayacağım. %10 glikolik asit peeling'i konusunda bir sorum var, bu konsantrasyonda sonrasında yıkayıp yıkamadığınızı anlamadım. tonik olarak düşünüp, asidi yıkamadan kremi direkt mi sürüyorsunuz? sevgiler, güzel yazılarınızın devamını diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldin :)
      %10 glikolik asiti saf olarak uyguladığımda genelde yarım saat sonra yıkıyorum yüzümü ben.
      Tonik olarak hazırladığınızda yine yıkamıyoruz, kremimizi sürüyoruz.
      Sevgiler..

      Sil
  33. Merhaba ben %25 ilk Glikolik asit ile başlamayı düşünüyorum, daha önce hiçbir peeling uygulamadım. Bazıları 10 bazıları 15 dakika bekleyip yıkadıklarını söylemişler siz ise yıkamadan e vitamini sürdüğünüzü. Sorum şu ne kadar bekletmeliyim? Kaç gün ara ile peeling yapmalıyım? Lekeler geçene kadar mı devam edilmeli? Ve son olarak melisa yada fesleğen kremi nar sabunu bulamadım yurt dışında yaşıyorum sadece e vitamin yağı var nemlendirici olarak başka ne tavsiye edersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. %10 en iyi başlangıç oranıdır, lütfen cildinizin tepkisini bilmeden, görmeden oran yükseltmeyin.
      3 günde bir uygulayın 15-20dk kalsın isterseniz yıkayın ister yıkamadan nemlendirin.
      Lekeler geçene kadar devam etmelisiniz, maalesef elimizde sihirli değnek yok, sabırlı istikrarlı uygulama şart.
      Macadamia yağı, pirinç kepeği yağı, nar çekirdeği yağlarını tavsiye ederim.
      Eğer bulamazsanız türkiye'den bir yakınınız vasıtasıyla www.doakozmetik.com dan temin edebilirsiniz.
      Bende onlardan temin ediyorum.
      Sevgiler

      Sil
  34. merhaba. sayfanızı yeni takip etmeye başladım çok hoşuma gitti doğrusu, emeğinize sağlık. benim bir sorum olacaktı. %10 glikolik asit peelingi yapmak isityorum Mart ayında yapmakta bir sakınca yoktur değil mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bende bu güzel ve sıcacık yorumunuz için teşekkür ederim.
      Yapabilirsiniz ama 50spf ile korunmak şartıyla.
      Nisan ayına girdiğimizde hepimiz kimyasal peeling asitlerini kullanmayı bırakıp ancak eylül ayının sonunda başlayacağız :)
      Sevgiler

      Sil
  35. %10 Glikolik asit uyguladıktan sonra o bölgeye vazelin sürsem olur mu?

    YanıtlaSil
  36. merhaba sayfanızı uzun süredir takip ediyorum gecenlerde bi hata yaptım daha önce kimyasal peelin türlerinden hiç bişi kullanmamıstım ama gecenlerde glikolik asit yaptım % 25 olanını direk sürdümm hata yaptığımın farkındayım neyse 10 dk beklettin sonra üstüne kremi sürdüm sabah kalktıgımda iki yanağım kabuk baglamış neyse ellemedin 3 güne kadar soyuldu ama kahverengi leke kaldı iki yanagımdadaa 50 kurus büyüklüğünde yardım edersen çok seviinirim nasıl geçer bu leke .......

    YanıtlaSil
  37. merhaba lady; yaklaşık 3 haftadır 4-5 gün aralıkla %10 glikolik asit uyguladım yüzüme. karma bir cilt tipim var t bölgemde özellikle burnumda bir miktar soyulma olduysada genel anlamda önemli bir soulma yaşamadım. üstelikle yüzümün kuru olan taraflarında küçük küçük kızarıklıklar oluştu sivilce lekesi gibi. bunlar geçecek mi? daha sık ve asitle yüzümü daha fazla ıslatarak mı uygulamalıyım acaba doğru dürüst soyulmak için ama sözünü ettiğim kızarıklıkların artmasından endişe ediyorum. güneş kremimi de kullanıyorum gün içinde bir kaç defa. güneşte de kaldığım yok. nerede hata yaptım ki ben? şu anda cildim daha sorunluymuş gibi duruyor.

    YanıtlaSil
  38. yazmamışsın canım ama glikolik asidi sürdükten sonra yıkıyoruz dimi ?

    YanıtlaSil
  39. Merhaba Lady..Öncelikle bu kadar içten ve samimi olup yardımcı olduğun için teşekkürler..Tca yı senin yorumlarınla tanıdım ve uygulamaya karar verdim tavsiye ettiğin ürünleri tavsiye ettiğin yerden almaya dikkat ettim..yaklaşık olarak 6 uygulama yaptım sanıyorum. her zaman anlattığın şekilde ve mevsimlerde..hep çok memnun kaldım..derin lekelerim gitmesede sonuç hep daha iyi oldu.Ancak çok üzgünüm ki son seansımda bilmiyorum çok yanma hissettim dikkatsizmi davrandım hala anlamıyorum ama soyulma bittikten sonra bayağı derin etkilenmişki hakikaten yüzüm çok çok temizlenmiş çıkmasına rağmen on bes gün sonra sürdüğüm yerlerin böyle uç kısımlarda yani harita gibi sürdüğüm hatlarda ve yanağımda kahverengi lekeleri farkettim.pamugu sürdüğüm yerler lekelenmiş...hatta bu kez yine işlemden sonra böyle nohut büyüklüğünde bir kısım su toplamıştı.orada da bir leke var ve daha derin..bu kadar seansı iyi ve kontrollü ve doğru yaptıktan sonra bu son uygulama neden böyle oldu anlamıyorum..netieceye bakarsak artık lekelerim var ve ne yapmalıyım.tavsiyee üstüne ıkı krem kullanıyorum.bilmiyorum onları yazmam doğru olur mu..Acaba glikolik asit kullanarak yavaş yavaş tekrar soymalımıyım..tca yapmaktan korkuyorum !!..kendiliğinden geçer mi hiç tahminde bulunamıyorum.TAvsiyelerini bekiyorum.Şimdiden cevabın için teşekkürler(tca ya 15 ile başladım sonra 20 ve 25..son uygulamalar 25 di ve memnundum)

    YanıtlaSil
  40. Merhaba, Lady.
    glikolik asidi 6% almak istiyorum
    fakat bulamıyorum.....
    yardımcı olur musunuz lütfen

    YanıtlaSil
  41. Merhaba layd ben yanlışlıkla % 70 glikolik asit almışım bunu nasıl % 25 yapıp kullanabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun oranını evde ayarlamak çok zor. Aldığınız yerden destek almanızı öneririm

      Sil
  42. Merhaba lady subaru, deneyimlerinizi paylaştığınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Benim sorunum burnumun ustu ve çene bolgesindeki siyah noktalar ve ayrıca cildimdeki ton bozukluğu. Lekelerle henüz bir sorunum yok. Bana %10 glikolik asit yeterli olurmu diye sormak istiyorum çunkğ tca %15 yada %25 gozumu fena korkuttu da 😊 şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyah nokta sebum salgısının gözenekte birikip kararmasıdır. Cilt temizleyiciniz değiştirmenizi öneririm. Sevgiler

      Sil
  43. Lady merhaba ben sedef 8 ocak glikoasit kullandim 10 dk bekledim sebamend50 koruyucu ardindan e vitamini surdum Sabah dokulme basladi ve biraz burusma oldu yanak ve t bolgemde 5 gun Ayni sekilde dokulen derinin yerlerinde iz kaldi kirmizi leke seklinde 15 ocak tekrar denedim Ayni sekilde bu sefer sivilcede cikti ve dokulen yerlerde iz kaldi bu gecici bi durum mu yoksa kalicimi olucak suan endiseliyim suan cildim dokulmus ve kizarik durumda glikolik asite devam mi etmem gerekiyor sadece iki defa denedim suan cok mutlu degilim yardimci olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oranı ve bekleme süresini düşürün ağır gelmişte olabilir veya sürerken bastırmışta olabilirsiniz. İz veya renk dalgalanmasının sebebi budur

      Sil
  44. Tskler lady yorumlarin icin en Son yorumumdan sonra devam ettim kullanmaya suan sivilcelerim yok oldu ve lekeler gitti cok memnunum glikolik 25 glikolik 10 dusurup devam edicem cildim glikolik aside alıştı ayrıca ilginiz ve alakanızdan dolayı çok tşk ediyorum takibinizdeyim

    YanıtlaSil
  45. Merhaba, bir sorum olacaktı da. Bu %25likle yapılan toniği yazları da güneş koruyucu bb cream vs kullanırsak kullanabiliyor muyuz? Bir de acaba bu toniğin sivilce izlerinde bir etkisi olur mu acaba. Yaz aylarına yaklaştığımız için peelingleri denemek istemiyorum da.Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
  46. İyi gunler. Benim cok hassas ve gozenekli bir cilt yapim var ve bu yuzden tca%15 kullanmak istiyorum. Fakat mart ayinda bu mumkunmu acaba .. Gunesten korunmak icin gerken tum hassasiyeti gosteririmm fakat tedirginim iste.2 aya goreve basliyacagim o zmana kadar tum tedavi bitermi bi kereye mahsus yapmak istiyorum 2 seansi eki.de yapmayi dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  47. Lady uzun zamandır takipçinim.%25 lik 2. TCA'mı yaptım...ilk süreç soyulma taze cilt hepsi normal şekilde gelişti.güneşe maruz kaldım ve güneş kremi devamlı kullanamadığım için yüzümde bazı yerlerde kararmalar oldu leke gibi...şu an 2. Tca yı yaptım bu kararmalar geçermi? Güneş kremini artık devamlı kullanıcam ...kararma olmaması için güneş kremi harici başka tavsiyen varmı?

    YanıtlaSil
  48. Merhaba :) ben 21 yasindayim ve yanaklarimda beni oldukca rahatsiz eden gözeneklerim var :( tam zamani da gelmisken TCA Peelingi yapmak istiyorum ama sanirim bir hafta kadar disariya cikamayacak bir yuz oluyor ben ogrenciyim de sanirim yaparsam bi hafta okulu asmak zorunda kalicam. Görenleri korkutacak derecede bi kararma soyulma oluyo mu ki :( insallah gözeneklerime iyi gelir. Birde nemlendirici ve gunes kremi olarak la roche posay'i tercih ediyorum (50 faktorlu) sicze yeterli olur mu Tca uygulamasini yaparsam ? Tca asidini Doa kozmetikten alicam bende ekstradan ne almami hangi urunu kullanmami tavsiye edersiniz ? Simdiden tesekkurler :))

    YanıtlaSil

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)