28 Eylül 2012 Cuma

Macadamia Yağı (Cadı Fındığı Yağı) Nedir?


Macadamia Fındığı Ağacı:

Macadamia fındıkgillerden bir meyvedir, ilk olarak Avustralya ve doğu sahilinden gelen bir üremeye sahiptir. Macadamia ağaçlarının binden fazla çeşidi mevcuttur. Ağaçlar yaprak dökmez, tüm yıl boyunca yeşil kalır. 


Macadamia ağaçları düzenli yağış alan ve her zaman sıcak olan iklim koşullarında  25 metreye kadar büyüyebilir, ortalaması 2-12 metredir.
Yaprakları elips şeklinde 2-13cm genişliğinde ve 6-30cm uzunluğundadır.
Çiçekleri 10-15mm uzunluğundadır.


Macadamia meyvesi:

Cadı fındığı olarak da bilinen kabuğunun içindeki meyvesi, yani fındığı ülkemizdeki fındığın yaklaşık 2 katı büyüklüğünde fakat daha yumuşak ve daha yağlı olup, gıda sektöründe; kurabiye, kek, hamur işleri, şekerleme sektöründe sıkça kullanılmakta olup, aynı zamanda kuruyemiş olarak satılıp, kullanılmasıyla kuruyemiş sektöründe kendi pazar payına sahip durumdadır.

Tam bir kalori deposu olan macadamia fındığının bir tanesinde %65-70 arasında bir yağ oranı vardır.
100 gramında kalori değeri 700 kcal ile eşdeğerdir. (700 bin kaloridir)

İlk ticari üretimi 1880'ler de Avustralya'da başlayıp 1920 ve sonrasında Hawai, Güney Afrika, Brezilya, İsrail, Kenya, Bolivya, Yeni Zelanda, Meksika ve benzeri iklimlerde ziraatı devam etmiştir.



Macadamia  fındığı, hiçbir meyvede bulunmayan palmitoleik asit içerir.İnsan vücudu tarafından üretilen bu asit yaşlandıkça daha az üretilir.

Macadamia Yağı:

Macadamia yağı yaklaşık olarak; %60 Oleik asit, %19 Palmitoleik asit, %1-3 Linoleik asit, Omega-6, Omega-3 içermektedir.

Özellikle Omega-7 sadece macadamia fındığında bulunmaktadır.

Macademia yağı dünyanın bir çok farklı yerinde yetiştirilmesine rağmen içerdiği yağ asitleri profili büyük ölçüde çevresel faktörlerden etkilenmez.
Yağın kimyasal özellikleri tipik bitkisel trigliserid özelliğindedir, istikrarlı olarak çoklu doymamış yağ zinciri içerir.

Macadamia yağı nemlendirici özelliği yüksek bir yağ olduğundan kozmetikte yaygın olarak kullanılır ve diğer fındık ve ceviz türevlerinde olduğu gibi kolesterolün kontrolünde  çok önemli yere sahiptir.

Macadamia yağı insan vücudunda bulunan yağın yapısına  en yakın yapıda olduğu için saç ve cilt tarafından hızlı emilir, etkin ve kalıcı nemlendirme, yeni, sağlıklı doku üretimine destek  sağlar.

Macadamia Yağı Kullanımı:

Macadamia yağı, yara izleri, güneş yanıklarının tedavisinde, küçük yaralarda, cilt tahrişlerinde ve cilt lekelerinde yüksek nemlendirici ve emilim özelliğinden dolayı gözle görülür ciddi iyileşmeler  sağlamaktadır.

Kuru, ısıl işlem görmüş, boya ve açıcı gibi işlemlere tabi tutulmuş saçların yoğun beslenmesi, yumuşatılmasında, dolaşan saçlarda, elektriklenen saçlarda pürüzsüz, parlak ve kolay şekle giren saçların mimarıdır. 

Macadamia yağı saçların rengini, parlaklık ve derinliğini arttırır, uv ışınlarından ve günümüzün olumsuz hayat şartları gibi faktörlerden  korur.

Saça düzenli uygulandığında kurutma süresini %40-50 azaltmaktadır

Az miktarda nemli saçlı deri ve saç boylarına uygulanıp tahta bir tarak yardımı ile hem saçlı deriye hemde saç boylarına tarama yoluyla masaj yapılır.

Tüm yüze 4-5 damla macadamia yağı ile masaj yapılarak gece boyunca ciltte kalması sağlanır ve sabah sadece su kullanılarak yıkanmalıdır.

Boyun, eller, diz, dirsek, boyun, bacaklar, karın gibi bölgelere masaj yapılarak uygulanır.

Yapısı gereği insan vücudundaki yağın yapısına en yakın yağ olduğundan ve içeriğindeki yağ asitleri ve Omega-3-6-7 barındırmasından dolayı etkin nemlendirme hızlı emilim sayesinde çatlakları engelleyecektir.

1 yorum:

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)