1 Ekim 2012 Pazartesi

Mango Yağı (Mango Butter) Nedir Nasıl Kullanılır?


Mango Ağacı:

Mango ağacı 35-40 metre yüksekliğe ulaşabilen 10 metreye kadar taçlanabilen, uzun ömürlü bir ağaçtır. Öyle ki 300 yıldır meyve verebilen türlerine rastlanmaktadır. Derin toprakta kökleri kazık misali 6 metre derinliğe ulaşıp ayrıca yanlara doğruda yayılan yan kökleri bulunur.
Yaprakları her daim yeşil15-35 cm uzunluğunda ve 6-16 cm genişiliğindedir.
Genç yapraklar portakal pembesi bir renkte iken giderek kırmızı tonlarında koyulaşır, yaşlandıkça koyu yeşil bir hal alır. Çiçekleri 10-40cm uzuluğunda ve birleşik salkım uçlu yapıdadır. Salkımlardaki her bir çiçek 5-10 mm uzunluğunda, beyaz ve 5 taç yapraklı türdendir. Çiçekleri zambaklara benzer keskin bir koku yayar.


Mango binlerce yıldır Güney Asya'da yetiştirilmektedir. Doğu Asya'ya M.Ö 4. ve 5. yüzlıllarda ulaşmıştır. M.S 10. yüzyılda Doğu Afrik'da yetiştirilmeye başlanmıştır. 14. yüzyılda Faslı seyahatçi İbn Battuta, Mogadişu ziyaretinde mangodan bahsetmiş Brezilya, Batı Hint Adaları ve Meksika'da iklimin ağacın büyümesine uygun olduğu yerlerde yetiştirilmeye başlanmıştır.


Mango Meyvesi:

Mango, Anacardiaceae familyasının Mangifera cinsine astropik ağaçlarının verdiği  etli tropik meyvedir.
Anavatanı Hindistan olan mango, buradan dünyaya yayılım göstermiştir.

Mango çoğunlukla dondan korumalı, tropik ve ılıman iklimlerde yetişir. Dünya'daki mangoların üçte biri sadece Hindistan'da yetiştirilir, ikinci olarak bunun ardından Çin gelir.

Mango Yağı (Mango Butter) Kullanım Alanları:


Serbest Yağ Asitleri: 0.13 
Peroksit Değeri: 0.6 
Sabunlaşma Değeri: 197 
İyot: 42.5 
Toplam Doymuş: 46-57 
Toplam Tekli: 40-50 
Toplam çoklu doymamış: 2-4
Erime Noktası: 101-102 derece 

İçerdiği Yağ Asitleri:

Oleik% 42,9
Palmitik-% 6,9
linoleik-3%
Stearik% 41.7


Ham mango yağı yani mango butter, oleik asit, mono-doymamış, omega-9 ve strearik asit ve doymuş yağ asitleri açısından zengin bir yağdır.
Mango yağı içerdiği yağ asitleri sayesinde yoğun nemlendirici  ve yatıştırma özelliğine sahiptir. Kuru saçlar ve kuru ciltlerde mango yağı  çok etkilidir.
Güneşten etkilenmiş, tahriş olmuş ve kuru ciltleri nemlendirerek ve elastikiyet kazandırarak kendini iyileştirmesinde önemli bir rol oynar.

Mango yağı soğuk sıkma yöntemiyle elde edilir. Kimyasal yapısı kakao yağı ve shea butter ile benzerdir ve aynı amaçlar için kullanılmaktadır. Doğal şeklinde yarı katı kıvamda ve yağlı olmayan bu yağ cilt ve özellikle saç üzerinde önemli nemlendirice olarak kullanılır.

Mango Güney Asya'da, bir pişirme yağı olan mango, mango tereyağı ismiyle yemeklerde ve özellikle sağlıklı bir diyet için omega-9 içerdiğinden de dolayı yemeklerde kullanılır ve düzenli tüketilir. Mango yapraklarından yapılan un en az mango yağı kadar tüketilmektedir.

Mango yağı kozmetik sanayinde  pek çok sabunda, losyonlarda, şampuanlarda ve saç için sıcak yağ bakımı olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)