1 Eylül 2012 Cumartesi

Shea Butter (Karite Yağı) Nedir, Nasıl Kullanılır?



Shea Butter (Karite Yağı) Nedir?
Karite (shea) ağacının meyvesinden elde edilen katı formda bir yağdır.
Karite ağacı, tropikal Afrika ağacıdır 12,5 ile 25 metre uzayabilen bu ağaç ceviz büyüklüğünde meyveler verir. Ağacın meyve vermesi için 25 yıl gerekmektedir. Ortalama 250 sene ömrü olan bu ağaçlar genellikle kendiliğinden büyürler.


Özellikle Burkina Faso ve Gana’da kadınlar tarafından toplanarak işlenen Karite meyvesinin hasatı yapıldıktan sonra yemişleri kurutulur, bu yemişler ince bir macun haline getirmek için öğütüldükten sonra elde edilen macun Karite Yağı (shea yağı) haline gelir.


Karite Yağı'nın Faydaları:
Derinin yeniden canlanması için gereken A ve D vitaminlerini, kendini yenilemesine yarayan E vitaminlerini, elastikiyetini korumasına yardım eden F vitaminlerini ihtiva etmekte ve derinin ihtiyacı olan bütün ana maddeleri bünyesinde bulundurmaktadır.

Ayaklar, dizler, dirseklerdeki sert deriyi yumuşatma (özellikle topuklar) özelliği vardır.

Shea butterin tahriş azaltıcı özelliği vardır, cilt kızarıklığı (çocuk bezi kızarıklığı dahil) yara izleri, egzema, yanık, ciltteki pullanma ve döküntüler, meme ucu çatlaklarının tedavisi, hamilelikte oluşan çatlakların önlenmesi, kırışıklıklar üzerinde etkileri bilinmekte ve bu özellikleri sayesinde kadınlar tarafından kullanılmaktadır.

Shea butter yani karite yağı cilt tarafından çok hızlı emilir. Shea ultra viyole ışınlara karşı doğal bir güneş koruyucudur spf 3 civarında bir koruma sağlar.
Shea butter çok iyi bir dudak nemlendiricisidir. 

Saç bakımında ideal yağlardan birisidir, yıpranmış saçları derinlemesine nemlendirerek, saçların kırılmasını ve koparak dökülmesini engellemeye yardımcı olur.



6 yorum:

  1. Teşekkür ederim. Çok güzel bilgiler. :)

    YanıtlaSil
  2. shea butter ve hindistan cevizi yağları oda sıcaklığındamı buzdolabındamı tutulmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında ve yazın sıvı kıvama geçtiği için pek ısı almayan bir çekmecede tutabilirsiniz.

      Shea butter oda sıcaklığından hindistan cevizi yağı kadar etkilenmez aynı şekilde dışarıda durabilir buzdolabı şart değil ikisinede .)

      Sil
  3. Hindistan cevizi yağı, e vitamini, baobab yağı ve shea yağı ile karışım yapıp yüze sürsek olur mu?

    YanıtlaSil

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)