16 Ocak 2013 Çarşamba

Kozmetikleri Ve İçeriklerini Tanıyalım 4 (Kozmetik Ürünlerin Sebep Olduğu Hastalıklar, Reaksiyonlar ve Dermatit)



Kozmetiklere Bağlı İstenmeyen Durumlar: Kozmetiklere bağlı olarak ortaya çıkan istenmeyen
durumlar irritasyon yada allerjik mekanizmalarla oluşur. Bu reaksiyonlar kozmetiklerin direkt
etkisine bağlı olabileceği gibi güneş ışınlarına maruz kalındığında güneş, kozmetiklerin bu
etkisini başlatıcı rol oynayabilir. Sağlıklı deri üzerine uygulanan kozmetiklere bağlı yan etkilerin
görülme sıklığı %2 oranındadır. Kozmetik endüstrisinin gelişimi ile birlikte daha kaliteli ürünlerin
kullanımı ve yan etkilere yol açan kimyasal maaddelerinin kullanımının terkedilmesi de bu
istenmeyen durumların azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca cilt yapısına uygun ve duyarlı ciltlere
uygun ürünlerin geliştirilmesi de bu reaksiyonların azalmasına katkıda bulunmaktadır.


Kozmetiklerin ve cilt bakım ürünlerinin kullanımına bağlı olarak en sık; kontakt dermatit (temas dermatiti) ortaya çıkar. Kontakt dermatit ya bu ürünlerin derinin bariyer fonksiyonunu bozarak epidermal hasar oluşturması yada cildin duyarlanmasına bağlı immünolojik olayların başlattığı inflamatuar reaksiyon sonucu ortaya çıkar. Kozmetik uygulamalara bağlı yan etkilerin %5-10’u kontakt dermatittir. Klinik olarak birbirine benzer durumlarla kendisini gösterir. Uygulanan deri bölgesinde kaşıntı, yanma gibi sübjektif semptomlarla birlikte eritem, ödem, ve vezikül oluşumu, deskuamasyon, daha sonra sulantı ve kabuklanma olur. Şiddetli durumlarda bül oluşumu ve erozyon görülebilir.

Deride bu reaksiyonlara yol açan kozmetikler; cilt bakım ürünleri (%28), saç bakım ürünleri (%24), yüz için kullanılan kozmetikler (%11), tırnak bakım ürünleri (%8), parfümler ve koku vericiler (%7), güneşten koruyucularıdır (%3).

Bu kozmetiklerin içeriğinde bulunan en sık dermatite yol açan kimyasal maddeler ise; koku vericiler, koruyucular, parfenilendiamin (saç boyaları içeriği), lanolin, gliseriltiyoglikolat (perma solusyonları içeriği), propilen glikol, toluensülfonamid (tırnak cilası), paraaminobenzoik asittir (güneş koruyucuları). Kontakt dermatitin iyileşmesi allerjiye yol açan sorumlu maddenin uzaklaştırılmasına bağlıdır. Allerjenin saptanamadığı durumlarda yama testi yapılarak sorumlu madde bulunabilir. Bu tablo genellikle topikal kortikosteroidlerle düzelir.

Kozmetikler, güneş ışınına maruz kalındığında ışınların arttırıcı etkisi ile yanığa benzer eritem, ödem, vezikülasyon, sulantı, yanma ve kaşıntı ile karakterize bir tablo oluşumuna yol açabilir. Daha sonra bunu takiben deskuamasyon ve kalıcı hiperpigmentasyon oluşabilir.

Kozmetik ürünlerindeki bazı maddeler komedon oluşumuna yada papülopüstüler bir erüpsiyona yol açabilir. Bunlar; kakao yağı, vazelin, susam yağı, bazı bitkisel yağlar, lanolin, sodyum loril sülfat, mineral yağlardır. Eğer cilt akneye yatkın ise daha şiddetlenmesine neden olur .

Cildin sağlıklı, bakımlı, pürüzsüz ve güzel görünmesi günümüzde, çok yaygın olarak kullanılan kozmetiklerle sağlanır. Kozmetiklerden beklenilen yararın sağlanması onların akılcı kullanımına bağlıdır. Akılcı kullanım ise deri yapısına uygun ürün seçimi ve bu ürünlerin uygun şekilde ve düzenli kullanımını içeren bir tüketici bilinci ile sağlanabilir


Alakalı Diğer Yazılar:
1) Kozmetikleri Ve İçeriklerini Tanıyalım 1

2) Kozmetikleri Ve İçeriklerini Tanıyalım 2 (Vitaminlerin Derideki Etkileri, Bitki Kaynaklı Ve Biyolojik Maddeler)

3) Kozmetikleri Ve İçeriklerini Tanıyalım 3 (Boyalar, Saç Bakım Ürünleri, Sampuan Çeşitleri Ve İçerikleri)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)