3 Ekim 2012 Çarşamba

Yılan Yağı


Yılan Yağı Yalanı!

Yılan yağını tanımlamak için aşağılayıcı bir deyim olan şarlatanlık gayet uygundur.
Çünkü yılan yağı diye bir yağ yoktur!
Yılan yağını ürettiğini iddia eden ve bu sözde yılan yağını saç, cilt ve benzeri bakımında öneren insanlar gözümüzde şarlatandan başka bir tanımlamayı hak etmemektedir. 
Yılan yağına ''metaforik şüpheli ve kalitesi doğrulanamaz'' ifadesi bizzat wikipedia'da mevcuttur. Şüpheli ve doğrulanamaz nitelikte olan bu sözde yağ, insanların parasını almak için hileli mal satılması ve umut vaadinden başka birşey değildir.



Buna kısaca dolandırıcılık da denir!

Bakınız:

''Bir kaynak, kitabında Dr. William S. Haubrich Tıbbi Anlatımları (1997 Physicians Amerikan Koleji) bunun Doğu Amerika Birleşik Devletlerinden geldiğini iddia eder. New yoruk ve Pennsylvania bölgelerinin Kızılderilileri, bölgede doğal olarak oluşan sızıntılardan toplanan petrol ile kesik, sıyrık ve ağrılarınıovmaktaydılar. Avrupalı yerleşimciler bu alışkanlığı gözler ve şişeleyip ''her derde deva madde'' olarak satmaya başlamışlardır.Yerel kabilelerden sonra 19.yy da ''Seneca Yağı'' olarak satılır. Bu nihayetinde ''yılan yağı'' ''Sen-AKE yağı'' olmuştur. Yılan yağı adı altında satılan o maddeler, içerik olarak farklılık göstermektedir. 

Bir örnek verelim: Clark Stanley taradından üretilen Stanley yılan yağı 1917 yılında Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından test edildi ve içeriği;

- madeni yağ
- %1 fatty oil (sığır yağı olduğu varsayılmaktadır)
- kırmızı biber
- terebentin
- kafur

olarak tespit edildi ve içerik '' hiçbir gerçek yılandan elde edilmemiştir'' olarak bulundu!
Hükümet Clark Stanley'e ve ürüne karşı yanlış tanıtmak ile ilgili açtığı davasından 20$ kazandı.
Bu karardan sonra, ''yılan yağı'' yanlış ve yalan tedaviler ile eş anlamlı oldu ve ''yılan yağı satıcıları'' şarlatanlar için bir etiket oldu.

Şimdi bende o sözde ''yılan yağı'' üreticilerine, satıcılarına ve kafatasının içinde düşünmek, muhakeme etmek ve araştırmak için verilmiş en güzel armağan olan beyinlerini kullanmayıp araştırmadan, sadece insanların ceplerindeki paraya göz diken ve hala insanları aptal yerine koyup öneren o sözde aktarlara sesleniyorum (elbette okumak duymak işinize gelirse) !

Hijyenik dediniz, saf dediniz, doğal dediniz, saç çıkartır, saç gürleştirir, saç uzatır, kirpik kaş uzatır dediniz, dediniz de dediniz...

Bende sizlere 'Yılandan daha da zehirlisiniz' diyorum!

İnsanların umutlarını ve paralarını sömürmek bu kadar kolay değil. Gösterin laboratuvar analizlerinizi, gösterin dayanak sertifikalarınızı. Bilimsel olarak yılan yağı diye bir yağın olduğunu kanıtlayın insanlara, tabi kanıtlayabilirseniz!

"Yılan yağı kelliğe çare değil" http://www.cnnturk.com/2009/saglik/09/29/yilan.yagi.kellige.care.degil/545425.0/index.html  

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Snake_oil ''Alıntı ve yorumlamadır''

4 yorum:

  1. Vay be dolandırıcılar, insanların sağlığı ile oynamak o kadar aşikar oldu ki para uğruna yaptıkları şeye bak, güzel şeyler paylaşıyorsun cidden:) yazına sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlara umut, vaat satmak sadece işleri... İlk hedef yine biz kadınlar.
      Çok çok teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Bundan iki yıl önce saçlarım çok dökülmüştü.Ben de bir kızgınlık anımda aldım elime jileti tüm saçımı kazıyıverdim.Arkadaşım İrandan yılan yağı getirtiyordu.1-1.5 ay ondan kullandım.İçeriğinde ne var bilmiyorum üstünde farsça yazılar var çünkü.Bir süre sonra saç derim diken gibi batmaya başladı,acıyordu da o yüzden üstüne yatamıyordum.Yakından baktığımda gördümki hepside çıkmaya çalışan kıl kökleriydi.Çok acıdığı için bıraktım ama o dönem için saçımdaki açılmayı düzeltti.Normal saç görünümüme tekrar kavuştum.Dediğim gibi içeriğini bilmiyorum.Buradan alan bazı insanlarda ciddi cilt yanıkları da olmuş Allah bilir içeriğinde ne var ama benim kullandığım kendi tecrübelerimle bizzat şahidim işe yaramıştı

    YanıtlaSil
  3. Yılan yağı olmadığına emin olabilirsiniz, yılan yağı diye birşey yoktur.

    Yılan yağı çıkartılabilir bir hayvan değildir. Yılan yağı adı altında başka birşey kullanmış olduğunuzu düşünüyorum ve kısmi saç kıran yaşamışsınız.

    O ne olduğu belli olmayan ürünü kullanmasanızda saçınız zaten çıkacaktı .)

    YanıtlaSil

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)