8 Ocak 2013 Salı

Kimyasal Peeling Nedir ?



Kimyasal Peeling Nedir ?

Peeling soyma anlamına gelir. Kimyasal peeling ise kimyasal maddelerle cildin en üst tabakası epidermisteki hücre tabakalarından bir kısmının kontrollü olarak kaldırılması demektir.


Kimyasal Peeling Hangi Amaçlarla Kullanılır ?

Güneş ve yaşlılığa bağlı gelişen lekerin tedavisi
Akne tedavisi
Kırışıklık tedavisi
Geniş gözeneklerin ve komedonların tedavisi
Ciltte ton farklılıklarının giderilmesi
Akne skarlarının tedavisi
Çatlak tedavisi
Anti-Aging etki

Kimyasal peelingler bazen asal tedavi olarak bazende yardımcı yada diğer ifadeyle asal tedavinin etkinliğini arttırıcı amaçla kullanılırlar.

Kimyasal Peeling İçin Hangi Maddeler Kullanılır ? 

AHA (Alfa Hidroksi Asitler) : En sık kullanılan peeling maddeleridir. Doğal yoldan oluşan organik asitlerden elde edilirler. Genellikle meyvelerden elde edildikleri için bunlara kısaca meyve asitleri de denmektedir. AHA içeren maddeler arasında ise en sık kullanılanı şeker kamışından elde edilen glikolik asittir. Diğer AHA’lar ekşimiş sütte oluşan laktik asit ( Kleopatranın süt banyolarını hatırlayalım ), Elmadan elde edilen malik asit, üzümden elde edilen tartarik asit olarak sıralanabilir.

TCA (Trisiklik Asitler) : Kullanılan konsantrasyona göre yüzeyel ya da derin peeling oluştururlar. Hafif akne izlerinde ve yüzeyel pigmentasyon tedavilerinde tercih edilirler. Koyu renk cilt tipine sahip olanlarda tercih edilmemelidir. 

FENOL : En önemli özellikleri ‘’ya hep ya hiç’’ tarzında etkili olmalarıdır. Yani peeling maddesinin konsantrasyonu ile peeling derinliği orantılı değildir.  Yüksek konsantrasyonlarda yüzeyde cildin derinliklerine geçişi enengelleyen tabaka oluşturur. Bu da etkinliğini azaltır.

BHA (Beta Hidroksi Asitler) : En başta geleni salisilik asit kliniklerde sıklıkla kullanılır. Anti - enflamatuar etkilerinin de olması, nötralizasyona gerek olmaması ve yağda çözünür olmaları tercih sebebidir. Yağda çözünürlük komedon tedavisinde işe yaramaktadır.

Retionik Asitler : Genellikle diğer kimyasal peeling ajanlarının etkisini hızlandırmak ve işlem sonrası riskleri minimuma indirmek amaçlı kullanılırlar. 

Kimyasal Peeling Cilde Nasıl Etki Eder ?

Kimyasal peeling yüzeyel, orta ve derin olabilir. Yüzeyel soyucular cildin en üst tabakasını kaldırarak yaşlandıkça yavaşlayan hücre döngüsünü hızlandırırlar. Dolayısıyla yeni hücre oluşumunu artırırlar. Diğer etkileri ile de keratositleri ayrıştırarak cilt yüzeyini pürüzsüzleştirirler. Yaşlı deride keratositler küme haline gelmişlerdir. Bunlara keratolitik etki yapılarak cildin genç görünümü sağlanır. Orta derinlikteki soyucular epidermiste biraz da dermisin papiller tabakasında nekroz yani hücre yıkımı meydana getirirler. Bu yıkımdan 48 saat sonra epidermiste yenilenme başlar ve bu süreç 7 günde tamamlanır. Dermisin yenilenmesi daha geç olur. Yenilenme olan ciltte kolajenin miktarı artmıştır ve daha güçlü yapıya kavuşmuştur. Yaşlanma ya da başka sebeplerle bozulmuş cilt içi lif dizilimi düzeni tekrar oluşturulmuş olur. Derin soyucular işlem sonrası riskleri ve iyileşme süreçleri sebebiyle tercih edilmezler.

Glikolik Asit Neden En Sık Kullanılan Soyucudur ? 

Sonuç olarak en güvenli ve en verimli kimyasal peeling ajanı gliikolik asittir. Glikolik asit aynı zamanda en küçük moleküllü AHA olduğu için hücreler arası boşluklardan geçerek en derin tabakalara kadar etki edebilmektedir ve kişi cildinde herhangi bir belirti olmaksızın klinikten ayrılabilmektedir. Bu nedenle öğle arası peelingi diye de adlandırılmakatadır. Klinik tedavilerinde glikolik asit düşük oranlarda başlanıp gittikçe artan oranlarda uygulanmaya devam edilerek kullanılmaktadır. İki seans arası 10 günden az olmamalıdır ve bu süre genellikle 15 gün olarak belirlenir.

Peeling Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Soyulmuş ciltte koruyucu tabaka geçici olarak kaldırılmış olduğundan enfeksiyonlara açıktır. Bu nedenle tozlu ortamlardan ve lekelenme riskine karşı güneşten kaçınılmalıdır. İşlem sonrasında 30 faktörlü koruma önerilmektedir. 2 gün süreyle cildi sürtünmeden uzak tutmak gerekmektedir. Peeling sonrası cildi besleyici ürünler kullanmak her zamankinden daha faydalı olacaktır. Çünkü normalde kullanılan kozmetik ürünlerin bir kısmı epidermisteki ölü hücreler tarafından tutulmakta ve faydalanım bu tabakanın kalınlığı ile orantılı daha az olmaktadır. Kimyasal peeling sonrası bu kayıp olmayacaktır. 


Kimyasal Peeling deneyimimi buradan okuyabilirsiniz:  %15 TCA (triklosetik asit) Peeling Deneyimim

7 yorum:

  1. merhaba subaru
    bacaklarımda batıklar ve lekeler var
    kimyasal peeling yapmak istiyorum ama hangisini kullanmalıyım? (tca glikolik laktik)
    oranlar nasıl olmalı ne kadar süre bekletmeliym yardımcı olur musun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım batıklarda yada vücutta glikolik, laktik asit veya tca tecrübem yok.
      Ama yüzüme uygulamak istiyorum dersen 8 defa uyguladığım ve bir çok kişiye (arkadaş çevremde) uyguladığım için keyifle yardımcı olurum.
      Bu yüzden yanlış öneride bulunmak istemiyorum, yorum yapmamam daha doğru olur.
      Üzgünüm yardımcı olamadım, sevgiler...

      Sil
  2. Lady Subaru merhaba. benim 4 yıldır geçmeyen güneş lekelerim var alnımda ve şakaklarımda.geçen kış 5 seans tca %25 lik uyguladım ama geçmedi. yazın yine koyulaştı. oysa yüzüm soyuldukça lekelerin rengi açılıyordu ve çok seviniyordum. nisan ayına gelince seansları bıraktım. Bu kış acaba glikolik asit uygulasam daha etkili olur mu? bu konuda fikrinizi alabilir miyim? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım kimyasal peeling yaptıktan sonra güneşlenmemek, direkt güneşe maruz kalmamak gerekiyor ve cildi yaz kıs demeden 50 spf ile korumalısın. Bence tca'ya devam et ve mutlaka koru cildini 50spf ile.

      Sil
  3. merhaba kimyasal peelingi bikini bölgesinde yani kasıkla bacağın birleştiği bölgede uygulayabilir miyiz teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba cildimde leke problemi var bir cok urun kullandim halada kk da yazan sinoplu eczacinin kremini kullaniyorum ever ilk haftalarcok iyi gecti fakat ara verince lekeler hoop yinegeri geliyor.simdi yazilarinizi okudum doa kozmetike de yazdim tca yapabilirsiniz yada %5lik glikolik asiti her aksam cildinize surun ardindan c vitamini surun demisler.sorum suki kararsiz kaldim sen glokolik asiti peeling gibi yapmissiniz.doa aksamlari pamuga dokupsurun demis.ayrica bu kremlerden dolayi cildim epey acik renkli tca ninda dusunduren kismi o lekeleri karartip soyacak anladigim kadariyla.help please :)ben ne yapayim yasim 30 cildim leke problemi haric gayet iyi durumda acil yanitverirseniz cok senirim.cunku doadan alisveris yapacagim.sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Merhaba yasim 39 cildimde leke problemi var bir suru urun kullandimsu anda sinoplu eczacinin kremini kullaniyorum kk de. Vardi konu.ilk haftalar evet iyiydu birakinca hooplekeler geri geldi.foa ya yazdim problemimi tca yapin yada %5glikolik asitle aksamlari yuzunuzu silin c vitaminu surun demis.sizin yazilarinizida okudum benim cildim bryaz tcanin karartip soymasi beni dusunduruyor.size sorum su sizce de glikolik asiti her aksam cildime mi surmeliyim. Siz peeling yapmissiniz yoksa peeling mi yapayim ne far olacak ki arada yanitlarsaniz sevinirim doadan urunleri alayim istiyorum biir an once .optm sevgiler

    YanıtlaSil

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)